1. Yüzyıl iş dünyasında çok sık duyduğumuz bu iki kavram çoğu zaman eşanlamlı olarak kullanılıyor.

Peki yanlış mı yoksa doğru mu?

Şu bir gerçek ki, liderlik ve yöneticilik birbirlerini tamamlayan kavramlardır. Fakat temelde de birbirlerinden farklıdırlar.

Her ikisinin de kendine ait karakteristik özellikleri mevcuttur. Öte yandan sürekli değişen iş yaşamında başarı için bu iki kavram da son derece önemlidir.

Liderlik yöneticilikten farklıdır, fakat bu farklılık çoğu insanların düşündüğü gibi değildir.

Her ikisi arasındaki fark sanıldığından çok daha büyüktür.

EN ÖNEMLİ FARK ‘ODAK’

İyi bir yöneticiyle iyi bir lider arasındaki en önemli fark odak farkıdır.

İyi yöneticiler içeriye bakar. Şirketin içine, bireylere, insanların tarzları, hedefler, ihtiyaçları ve motivasyonları arasındaki farklılıklara bakar.

İyi liderler ise dışarıya bakar. Dışarıdaki rekabete, geleceğe, önlerindeki alternatif yollara…

Resmin bütününe odaklanıp bağlantılar, çatlaklar bulur, buradan elde ettikleri avantajları direnişin en zayıf olduğu noktaya oturturlar. Önsezileri güçlü, stratejik düşünen, harekete geçirici kişilerdir.

Yöneticilik karmaşıklıkla mücadele etme ile ilişkilidir. Yirminci yüzyılın getirdiği en büyük gelişmelerden biriyle; büyük organizasyonların daha da gelişmesi ilkesiyle ilgilenirler.

Öte yandan  liderlik değişimle mücadele eder. Son yıllarda iş dünyasının daha rekabetçi ve daha değişken olması liderlik kavramının bu kadar önem kazanmasındaki etmenlerden bazılarıdır.

İyi yöneticiler lider olmayı bekleyen mini üst düzey idareciler değildir. İyi liderler de kendilerini geliştirmiş yöneticiler değildir. Bir yönetici ile bir liderin ana işleri birbirinden farklıdır. Bir bireyin çok parlak bir yönetici olup çok kötü bir lider olması çok mümkündür. Budurumun tersi de mümkündür. Yani, bir bireyin başarılı bir lider olup yöneticilik konusunda başarısızlığa imza atması beklenebilir. Elbette ki birkaç yetenekli kişi her iki işte de başarılı olabilir.

Liderliği tanımlayan kavramlarını; önderlik, başlatıcılık, etkileme, yenilik, değişim, dönüşüm, insan ilişkileri ve gönüllülük olarak sıralayabiliriz; yöneticilik ile ilgili sık kullanılan kavramlar ise yetki, yürütme, otorite, kurallar ve statüko vb. kavramlardır.

Bu iki kavram bir kurumun yükselip başarılı işlere imza atmasında dominant değere sahiptir. Bu noktada asıl önemli olan güçlü liderle güçlü yöneticiyi bir araya getirmek ve birbirlerini dengelemelerini sağlamaktır.

ÖZETLE;

Bir yönetici ya da lider işletmenin yürüttüğü tüm işleri bir uzman gibi bilmiyor olabilir. Ama bir lider pazar eğilimleri, şirketin dinamiklerini, misyon ve vizyonu ve şirketin hedeflere ulaşabilirliğini bilmelidir. İyi bir lider idealisttir ancak doğruları gösterir. Dürüsttür ve iyiye işaret eden herşeyde önayak olmalıdır. Sürekli sorular sorar. Bu yönüyle sorgulayıcı bir yöntemi vardır. Bunu yapmak zorundadır. Çünkü ona sorulan tüm sorulara doğru cevap vermek zorundadır. Cevapları geçiştiremez ya da erteleyemez. Etkin bir liderin bilgi kaynakları da sağlam olmalıdır. Onu yanlışa sevk edecek bilgi kaynağından mutlaka uzak durmalıdır.

Yaşadığımız yüzyılda yöneticilere  değil, yeni nesil liderlere ihtiyacımız olacak. Gelişen teknoloji ve üretim sistemlerinin gelişmesi yönetici ve lider bakışının da değişmesini sağlıyor.

Liderler şirket programlarını ve hedeflerini oluşturur. En uygun etkenleri belirliyor ve bunları analiz ediyor. Yöneticilere ise bu tasarıyı uygulamak görevi düşüyor.

Yönetici ve lider arasındaki en önemli farklardan biri de işte budur.  İyi bir yönetici işlerin doğru yapılmasından sorumludur. Bir lider ise doğru işler yapar. Buradaki doğru işler ise; bir hedef, vizyon ve strateji doğrultusunda işler yapmasıdır. Bir liderin görevi tüm şirketi doğru merdivene tırmandırmasıdır. Merdivenin sonunda istenilen şeyin olması bir liderin görevini başarıyla yerine getirmesi için yeterlidir. Merdivenin sonunda büyük şeyler vadetmek elbetteki idealist yönünün ön plana çıkması demektir. Etkin bir liderde hayalgücü ve kararlılık özelliklerin bulunması gerekiyor.

 

KAYNAKÇA

FLOW LEADERSHIP INSTITUTE

İSTANBUL İŞLETME ENSTİTÜSÜ

Paylaş: Facebook, Twitter, Google Plus