İş yerinde stres, çağımızın en önemli problemlerinden biri. Tempolu çalışma, hızla büyüyen teknoloji, artan sorumluluklar, zorlaşan rekabet, ister istemez stresli bir çalışma ortamına neden oluyor. Stresin kontrol edilmesi ve azaltılmaya çalışılması ise motivasyon ile verimin en önemli sağlayıcılarından. Peki, daha stressiz bir ofis ortamı için nelere dikkat edilmeli?
Stres, bütün bilinçli canlıların yaşadıkları zorluklara karşı hazırlıklı olmalarını ve zorlukların üstesinden gelebilmelerini sağlayan önemli bir biyokimyasal sistem. Öte yandan sürekli ve şiddetli olması uzun vadede çok önemli sorunlara neden olabiliyor. Stresin sağlık üzerinde önemli zararları olduğu artık net olarak biliniyor. Dahası, aşırı stresli ofis ortamlarında iş verimliliği de büyük ölçüde düşüyor. Stressiz ofisler yaratmak ve çalışanların sadece gerektiği kadar stresle işlerini daha verimli şekilde yapabilmelerini sağlamak mümkün.

Ulaşılabilir hedefler

Çalışanlarda stresin en büyük kaynağı tutturamayacakları zor ve yüksek hedefler. Hedeflerin yüksek tutulması elbette önemli. Ancak bunun dengeli olması gerekiyor. Hedefini tutturamayan çalışanlarda stres yükseliyor ve sürekli hale geliyor. Bu da verimliliği artırmaktan çok düşürüyor.

Uzun çalışma saatleri

Uzun çalışma saatleri de stresin en önemli kaynaklarından biri. Pek çok bilimsel araştırma yeterince dinlenmeden çalışan kişilerde strese bağlı hormonların arttığını ortaya koyuyor. Bu hormonlar orta vadede pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Daha da kötüsü aşırı mutsuz ve stresli çalışanlar yaratıyor. Bu nedenle çalışanların mesaiye kalmalarındansa mesai saatlerini iyi değerlendirmelerini teşvik etmek daha uygun bir yöntem olarak ortaya çıkıyor.

Tatilsiz çalışma

Tatilsiz çalışmak da başka bir stres etmeni. Her çalışanın tatilini yeterince kullanmasını sağlamak şart. Pek çok önemli bilimsel yayına göre çalışanların strese bağlı hormon seviyeleri tatildeyken ciddi oranda düşüyor. Yeterince tatil yapmayanlardaysa bu oranlar düzenli olarak olarak yükseliyor.

Ofis etkinlikleri

Ofiste yapılan iş dışı etkinliklerin de stres seviyeleri üzerinde hatırı sayılır bir etkisi var. Bu tür etkinlikleri mümkün olduğunca teşvik etmek, hatta ofis dışında yapılan etkinliklerde çalışanları bir araya getirmek stres seviyelerini düşürmede gayet etkili. Bunun için gerçekleştirilecek ofis dışı sosyal etkinlikler, happy hour’lar, oyun günleri, farklı konularda kurulabilecek münazara grupları, farklı spor dallarında takımların kurulması gibi belli başlı yollar tercih edilebilir.

Paylaş: Facebook, Twitter, Google Plus